Skrivet av: hardestnut | mars 13, 2010

Kommunikation är makt

Det gamla talesättet ”kunskap är makt” förtjänar att revideras; Kunskap är insamlad makt. Kommunikation är strömmande makt. På samma sätt som ett batteri håller en mängd elektricitet lagrad och en reservoar håller en mängd vatten lagrat så är kunskap en lagrad resurs, en resurs som visserligen inte förbrukas när den används men där de användningsområden som finns för kunskapen sakta uttöms. För sanningen är den att för individen så är det nödvändigt med ny kunskap för att utvecklas och visst, man får ny kunskap genom att bruka sin kunskap, på samma sätt som man får ny potatis genom att sätta gammal potatis i jorden. Det är dock begränsningar i vilken kunskap som man får, det är att som man ropar får man svar, det är inte lätt att bryta tankemönster, att se saker på ett nytt sätt, komma med nya infallsvinklar och att ifrågasätta det som man inte reflekterat över. Man behöver kunskap från andra människor för att utvecklas. och för att få det behöver man kunna kommunicera.

Kommunikation är det viktigaste som finns för människor, och näst efter språket så måste väl ändå det skrivna ordet betraktas som mänsklighetens största uppfinning. Vi ser tidsmaskiner som något ur science-fictionfilmer, men den största tidsmaskinen har redan funnits i tusentals år; förmågan att kommunicera med det skrivna ordet, möjligheten för grekiska filosofer och arabiska poeter att förmedla sina känslor och tankar tvärs över tusentals mil och år direkt till mig. Det är svårt att beskriva fenomenet som något annat än ett mirakel, ett mirakel skapat av människor där små handlingar och tankar skapat förutsättningar för ett fantastiskt utvecklat samhälle, ett samhälle där vi kan rådfråga kunskap från våra förfäder genom att läsa det som de skrivit.

Om då kommunikation är så viktig, varför har då så många svenskar ett så likgiltigt förhållningssätt till den lagstiftning som reglerar den? Ja, varför låter vi vattenkranen rinna, varför har vi lampor på när vi inte är hemma och varför struntar så många i att gå och rösta? 

Man måste hela tiden bli påmind om värdet på det man har, hur mycket det kostade att nå dit och hur lätt det skulle kunna ryckas bort. Detta tror jag att är något som Piratpartiet måste uppmärksamma för att kunna bilda opinion för piratpartiets frågor. De frågor som piratpartiet driver är och har alltid varit viktiga, vi måste bara få folk att minnas att de är det.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: